Kod | UWM_BT-4 |
---|---|
Jednostka organizacyjna | Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie |
Kierunek studiów | Biotechnologia |
Forma studiów | stacjonarne |
Poziom kształcenia | pierwszego stopnia (inżynierskie) |
Limit miejsc | 5 |
Zadaj pytanie |
Kierunek Biotechnologia, studia pierwszego stopnia - inżynierskie
Profil kształcenia - ogólnoakademicki
Tytuł zawodowy uzyskiwany przez absolwenta - inżynier
Absolwent studiów pierwszego stopnia kierunku Biotechnologia, studia inżynierskie po zrealizowaniu siedmiosemestralnych studiów uzyskuje tytuł zawodowy inżyniera. Posiada wiedzę z zakresu biochemii, biologii komórki, genetyki, morfologii funkcjonalnej roślin i zwierząt, anatomii funkcjonalnej człowieka, fizjologii i biotechnologii zwierząt, fizjologii i biotechnologii roślin, immunologii, inżynierii bioprocesowej, mikrobiologii i mykologii technicznej, pozatechnicznych uwarunkowań działalności inżynierskiej. Potrafi stosować podstawowe techniki biologii molekularnej. Zna podstawy technologii biopreparatów, technologii fermentacji, inżynierii genetycznej, manipulacji genetycznych in silico, inżynierii ekologicznej, grafiki inżynierskiej, projektowania w biotechnologii i analizy instrumentalnej. Posiada wiedzę biologiczną dotyczącą organizmów żywych i systemów biologicznych w zakresie ich modyfikacji i zastosowań technologicznych. Zna zasady funkcjonowania firm biotechnologicznych. Wykazuje aktywną postawę w zdobywaniu wiedzy i dążeniu do rozwiązywania podstawowych problemów naukowych i praktycznych w biotechnologii. Potrafi postępować zgodnie z zasadami BHP obowiązującymi w laboratoriach i firmach biotechnologicznych. Posiada umiejętność współpracy w grupie i organizowania stanowiska pracy. Wykazuje kreatywność i zdolność do samokształcenia. Zna podstawy przedsiębiorczości. Posiada umiejętność publicznego przedstawiania wiedzy. Posiada wiedzę i umiejętności umożliwiające podejmowanie zadań inżynierskich.
Absolwent jest przygotowany do podjęcia pracy w przemyśle biotechnologicznym, laboratoriach badawczych, analitycznych, diagnostycznych na stanowiskach, na których nie są wymagane uprawnienia diagnosty laboratoryjnego oraz nie wykonuje się czynnosci diagnostyki laboratoryjnej w rozumieniu Ustawy o diagnostyce laboratoryjnej.
Główne kierunkowe efekty uczenia się uzyskane przez absolwenta kierunku Biotechnologia w kategoriach:
wiedzy:
· posiada wiedzę z zakresu biologicznych i technologicznych aspektów biotechnologii,
· zna możliwości wykorzystania materiału biologicznego w biotechnologii,
· zna podstawowe technologie służące do otrzymywania bioproduktów i projektowania bioprocesów,
· zna zastosowanie biotechnologii w ochronie środowiska i przemyśle,
· zna ekonomiczne, prawne, organizacyjne i społeczne uwarunkowania biotechnologii.
umiejętności:
· umie wykonywać i wykorzystać podstawowe analizy i procesy biotechnologiczne,
· potrafi wykonywać prace z użyciem materiału biologicznego,
· umie przygotować dobrze udokumentowane opracowanie problemów z zakresu biotechnologii,
· wykorzystuje język naukowy w podejmowanych dyskusjach ze specjalistami z dziedziny,
· posiada umiejętności językowe w zakresie dziedziny nauki biologiczne, dyscyplina biotechnologia.
kompetencji społecznych:
· ma świadomość potrzeby kształcenia ustawicznego w zakresie nauk przyrodniczych i biotechnologii,
· aktualizuje swoją wiedzę biotechnologiczną i ma świadomość jej praktycznego zastosowania,
· potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy,
· wykazuje odpowiedzialność za ocenę zagrożeń wynikających ze stosowania narzędzi biotechnologicznych i zagrożeń w miejscu pracy.