Kod | UJ_WBBiB_BIOTECHNOLOGIA_S1 |
---|---|
Jednostka organizacyjna | Uniwersytet Jagielloński w Krakowie |
Kierunek studiów | Biotechnologia |
Forma studiów | stacjonarne |
Poziom kształcenia | pierwszego stopnia |
Języki wykładowe | polski |
Limit miejsc | 2 |
Adres WWW | https://wbbib.uj.edu.pl/dla-kandydatow/oferta-studiow/biotechnologia-i |
Zadaj pytanie |
Biotechnologia definiowana jest jako wykorzystywanie układów biologicznych, żywych organizmów oraz ich pochodnych do tworzenia lub modyfikowania określonych produktów lub procesów technologicznych. Choć, opierając się na tej definicji, biotechnologia ma długą tradycję – już w starożytności wykorzystywano drożdże do produkcji piwa – nowoczesna biotechnologia, czyli ta związana z modyfikacją i transferem materiału genetycznego pomiędzy różnymi organizmami, zaczęła się w latach 70. XX wieku. Rozwój biotechnologii był i jest możliwy dzięki lawinowemu postępowi wiedzy w obszarach takich jak: biochemia, genetyka molekularna, immunologia czy mikrobiologia. Produkty nowoczesnej biotechnologii to między innymi leki nowych generacji (biofarmaceutyki), różnego rodzaju testy diagnostyczne ale także inżynieria genetyczna i tkankowa, czyli modyfikacje komórek i organizmów. Biotechnologia wykorzystywana jest nie tylko w medycynie, ale także w rolnictwie, przy produkcji paliw, usuwaniu odpadów i zanieczyszczeń.