Rekrutacja na semestr letni r.ak. 2024/2025

zmień rekrutację anuluj wybór

Oferta prezentowana na tej stronie ograniczona jest do wybranej rekrutacji. Jeśli chcesz zobaczyć resztę oferty, wybierz inną rekrutację.

(UJ) Biotechnologia, studia I stopnia, stacjonarne

Szczegóły
Kod UJ_WBBiB_BIOTECHNOLOGIA_S1
Jednostka organizacyjna Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
Kierunek studiów Biotechnologia
Forma studiów stacjonarne
Poziom kształcenia pierwszego stopnia
Języki wykładowe polski
Limit miejsc 2
Adres WWW https://wbbib.uj.edu.pl/dla-kandydatow/oferta-studiow/biotechnologia-i
  Zadaj pytanie
Tura 1 (31.10.2024 08:00 – 30.11.2024 23:59)

Biotechnologia definiowana jest jako wykorzystywanie układów biologicznych, żywych organizmów oraz ich pochodnych do tworzenia lub modyfikowania określonych produktów lub procesów technologicznych. Choć, opierając się na tej definicji, biotechnologia ma długą tradycję – już w starożytności wykorzystywano drożdże do produkcji piwa – nowoczesna biotechnologia, czyli ta związana z modyfikacją i transferem materiału genetycznego pomiędzy różnymi organizmami, zaczęła się w latach 70. XX wieku. Rozwój biotechnologii był i jest możliwy dzięki lawinowemu postępowi wiedzy w obszarach takich jak: biochemia, genetyka molekularna, immunologia czy mikrobiologia. Produkty nowoczesnej biotechnologii to między innymi leki nowych generacji (biofarmaceutyki), różnego rodzaju testy diagnostyczne ale także inżynieria genetyczna i tkankowa, czyli modyfikacje komórek i organizmów. Biotechnologia wykorzystywana jest nie tylko w medycynie, ale także w rolnictwie, przy produkcji paliw, usuwaniu odpadów i zanieczyszczeń.