• log in
  • create an account

Rekrutacja na semestr zimowy i rok akademicki 2024/2025

switch registrations cancel selection

The offer displayed on this page is limited to the selected registration. If you want to see the rest of the offer, select a different registration.

(UJ) Biotechnologia, studia I stopnia, stacjonarne

Details
Code UJ_WBBiB_BIOTECHNOLOGIA_S1
Organizational unit Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
Field of studies Biotechnologia
Form of studies Full-time
Level of education First cycle (Bachelor)
Language(s) of instruction Polish
Admission limit 2
WWW address https://wbbib.uj.edu.pl/dla-kandydatow/oferta-studiow/biotechnologia-i
  Ask a question
Phase 1 (15.04.2024 00:00 – 15.05.2024 23:59)

Biotechnologia definiowana jest jako wykorzystywanie układów biologicznych, żywych organizmów oraz ich pochodnych do tworzenia lub modyfikowania określonych produktów lub procesów technologicznych. Choć, opierając się na tej definicji, biotechnologia ma długą tradycję – już w starożytności wykorzystywano drożdże do produkcji piwa – nowoczesna biotechnologia, czyli ta związana z modyfikacją i transferem materiału genetycznego pomiędzy różnymi organizmami, zaczęła się w latach 70. XX wieku. Rozwój biotechnologii był i jest możliwy dzięki lawinowemu postępowi wiedzy w obszarach takich jak: biochemia, genetyka molekularna, immunologia czy mikrobiologia. Produkty nowoczesnej biotechnologii to między innymi leki nowych generacji (biofarmaceutyki), różnego rodzaju testy diagnostyczne ale także inżynieria genetyczna i tkankowa, czyli modyfikacje komórek i organizmów. Biotechnologia wykorzystywana jest nie tylko w medycynie, ale także w rolnictwie, przy produkcji paliw, usuwaniu odpadów i zanieczyszczeń.